Położenie Grecji na tysiącu wysp stwarza doskonałe warunki do żeglowania. Dwa morza – Jońskie i Egejskie, trzy tysiące wysp, niezliczone zatoczki przyciągają do Grecji żeglarzy, którzy podczas każdej kolejnej wizyty odkrywają nowe miejsca.
Każdy znajdzie powód by odwiedzić Grecję - szczera gościnność, zdrowa śródziemnomorska kuchnia, zabawa, taniec i śpiew, a dla miłośników starożytności – mnóstwo zabytków z czasów, gdy wyspami rządzili mityczni bogowie.
Stanowiąca kolebkę cywilizacji śródziemnomorskiej Grecja jest miejscem narodzin demokracji, filozofii, sportu, polityki i dramatu. Kraj kontrastów. Połączone w niepowtarzalny krajobraz morze, niebo i skalne zbocza, z których wyrastają klasycystyczne biało niebieskie budowle. Kolory i mieszające się zapachy bazylii, tymianku, gajów oliwnych, powodują tu zawrót głowy.
Bogata kultura, towarzyszący na każdym kroku powiew historii antycznej i niepowtarzalna śródziemnomorska kuchnia stanowią dopełnienie, stanowiące o tym że Grecja to gwarantowane miejsce na udany urlop. Łagodny klimat, stałe wiatry i mnóstwo słońca pozwolą Ci na przeżycie niezapomnianej przygody pod żaglami, łącząc wolność podróżowania z przyjemnością turystycznej eksploracji.
Wakacje w Grecji to nie tylko ciepłe plaże i wspaniałe zabytki, to także szansa na niesamowitą przygodę kulinarną. Kuchnia grecka kusi wielowiekową tradycją, prostotą potraw po mistrzowsku doprawioną słynną na cały świat oliwą z oliwek, czosnkiem i świeżymi ziołami. O walorach kuchni greckiej można rozpisywać się bez końca, ale najlepiej rozsmakować się w niej osobiście.
Greckie smaki – co warto spróbować
Dolmadakia – gołąbki w liściach winorośli. Jest to potrawa z młodych i jeszcze bardzo delikatnych liści winnego krzewu, w które owijane są porcje pikantnego ryżu lub ryby.
Tiropitakia – gorące rogaliki ze sławnym greckim serem feta (jest to biały ser z owczego mleka). Mają one zwykle postać chrupkich trójkątnych rogalików wypełnionych ciepłą masa serową.
Musaka – zapiekanka z jagnięciny i bakłażana. Danie to najlepiej smakuje przygotowane na dwa dni przed podaniem i lekko odgrzane.
Stifado – to gulasz z wołowiny, wieprzowiny, królika lub drobiu i małych cebulek z dodatkiem czerwonego wina. O wyjątkowym aromacie potrawy decydują przyprawy takie jak: cynamon, goździki i kminek.
Phasollada – jest to gęsta zupa fasolowa z dodatkiem pomidorów i marchwi, popularna szczególnie na wsiach i stanowiąca narodowe danie greckie.
Tzatziki – to tzw. dip, czyli rodzaj gęstego sosu lub pasty sporządzany w tym wypadku z ogórka i jogurtu. Jest to bardzo popularna przystawka, która szczególnie pysznie komponuje się z Souvlákia.
Souvlákia – szaszłyki z marynowanej jagnięciny i warzyw. Souvlákia to greckie określenie małej szpady, co znajduje analogię w wyglądzie potrawy. Na szaszłyk składają się (poza mięsem): papryki, cukinie, małe cebulki i duże liście laurowe.
A poza tymi smakowitymi daniami na co dzień można rozkoszować się śródziemnomorskimi owocami – figami, melonami, arbuzami, owocami opuncji,
Perłę w koronie Cyklad stanowi Santorini – wyspa, która nazwa przywołuje na myśl bielone kopuły kaskadowo położonych domów i kościołów. Biel wraz z błękitem detali tworzą prawdziwie grecki krajobraz oraz flagę narodową. Santorini, to tak naprawdę archipelag pięciu wysp, które powstały po wybuchu wulkanu 16 wieków przed naszą erą. Na głównej wyspie warto wybrać się na tętniącą życiem plażę w leżącej na południu Perisie lub na nieco spokojniejszą plażę w Kamari. Piasek pochodzenia wulkanicznego ma niezwykły czarny kolor, a zamiast bursztynu można znaleźć w nim kawałki pumeksu.
Po południu trzeba odwiedzić stolicę wyspy leżącą na klifie Firę, a wieczór spędzić w położonej na północnej krawędzi kaldery miejscowości Oia (czyt. ija), gdzie setki turystów gromadzi się by zobaczyć zachód Słońca. Polecamy skosztować wyjątkowego Vinosanto wytwarzanego na wyspie według starożytnej receptury.
Na sąsiedniej wyspie Nea Kameni można zobaczyć krater wulkanu ze strumieniami zastygłej lawy, na Palea Kameni gorące podwodne źródła w zatoczce – idealne miejsce na kąpiel, a na Thirasi zamieszkałej przez około 250 osób poczuć atmosferę spokojnego życia.
Cyklady to jeszcze ponad dwieście wysp i wysepek rozsianych po wodach Morza Egejskiego. Najchętniej odwiedzane są Mykonos z małymi białymi domkami, Ios z winnicami i bizantyjskimi kościołami i Delos ze starożytnym amfiteatrem i tarasem lwów. To doskonałe miejsce szczególnie dla osób szukających romantycznej atmosfery.
Grecka nazwa Dodekanisa oznacza dwanaście wysp, choć faktycznie jest ich 163, spośród których zamieszkanych jest 26. Wyspy położone są w południowej części Morza Egejskiego u wybrzeży Turcji.
Rodziny znajdą tu piękne piaszczyste plaże z łagodnym zejściem do morza idealne na wypoczynek z dziećmi. Warto odwiedzić plażę na Kos nazywaną Paradise Beach, gdzie z piaszczystego dna morza wydobywają się bąbelki. Na największych wyspach znajdują się parki wodne – większy na Rodos 4 km na północ od mariny w Faliraki, a na Kos mniejszy między miejscowościami Mastichari i Marmari
Nocne życie tętni w kurortach na wyspach, a największe zagęszczenie pubów, klubów i restauracji znajdziemy w Faliraki na Rodos oraz w Kos – stolicy wyspy o tej samej nazwie. Będąc w okolicach wyspy Rodos, warto wybrać się także do pełnego energii tureckiego Marmaris, gdzie w samym sercu miasta znajduje się imprezowa ulica barów.
Największą z wysp Dodekanezu jest Rodos, który już w starożytności stanowił ważny ośrodek życia kulturalnego, a spuściznę tych czasów można poznać w Muzeum Archeologicznym w mieście Rodos. Miłośnicy przyrody powinni wybrać się do Doliny Motyli, gdzie od czerwca do września gromadzą się barwne grupy motyli. Podobnie jak na innych wyspach archipelagu, również na Rodos widoczna jest aktywność geotermalna – termy Kalithea znajdują się nad samym morzem na północ od Faliraki.
Kos słynie z pięknych plaż oraz krajobrazów górskich. Warto pojechać wgłąb wyspy do miejscowości Zia, gdzie w jednej z tawern można skosztować kuchni obserwując Słońce zachodzące nad taflą morza.
10 mil morskich na południe od Kardameny na Kos znajduje się wyspa Nissiros, której atrakcją jest urocze miasteczko Mandraki z zawieszonym na skale klasztorem oraz uroczym małym placem pełnym tawern, gdzie można zjeść np świeże kalmary. Z portu organiowane są wycieczki do kaldery w centralnej części wyspy, gdzie można zobaczyć wydobywające się opary siarki.
Uważane za najbardziej zielone spośród greckich wysp znajdują się na Morzu Jońskim u zachodnich wybrzeży Grecji od granicy z Albanią po Peloponez. Wyspy pokryte są cyprysami, gajami oliwnymi, winnicami i plantacjami cytrusów. Na wyspach widoczne są wpływy mocarstw, które panowały tu w ciągu wieków – byli pośród nich Sycylijczycy, Wenecjanie, Francuzi, Brytyjczycy i Grecy.
Rodziny z dziećmi mogą oddać się błogiej zabawie na piaszczystych plażach, a także poznać morską przyrodę odwiedzając np plażę w Laganas na Zakintos, gdzie występują morskie żółwie Karetta.
Na osoby pragnące oddać się zabawie czekają kluby na Zakintos w Laganas, Tsilivi Zakynthos oraz na Korfu w Kavos, Ipsos i Korfu
Do najbardziej rozpoznawalnych atrakcji Wysp Jońskich należy Zatoka Navagio zwana Zatoką Wraku na północno-zachodnim wybrzeżu Zakintos. Znajdująca się tam plaża, otoczona przez majestatyczne białe klify, jest uznawana za jedną z najpiękniejszych greckich plaż. Plaża dostępna jest jedynie od strony morza.
Największą z wysp jest Kefalonia, która wraz z sąsiednią Itaką jest idealnym miejscem na błogi wypoczynek na plażach oraz aktywne spędzenie czasu w jednej z jaskiń. W północnej części Kefaloni znajduje się piękna plaża Myrtos z krystalicznie czystą wodą. 5 km na południe od Sami znajduje się jaskinia Drogarati zachwycająca kolorowymi stalaktytami. Panująca tu stale temperatura 18 st C. Na wyspie znajduje się też jaskinia Melissani, w której jest jezioro. Obie jaskinie udostępnione są zwiedzającym.
Na Korfu warto zobaczyć Pałac Achillion w Gastouri zaprojektowany przez włoskiego architekta Rafaela Caritas, który stanowił letnią rezydencję cesarzowej Austrii – Sissi. Pałac posiada tarasowe ogrody i kolekcję rzeźb.
Półwysep wielkości Słowenii jest najdalej na południe wysuniętą częścią kontynentalnej Grecji z którą łączy go Przesmyk Koryncki, który w 1893 roku został przecięty Kanałem Korynckim. Bardzo ciekawa linia brzegowa tworzy mniejsze półwyspy oraz wiele zatok.
Nauplion jest jedną z najbardziej malowniczych miejscowości wybrzeża Peloponezu – znajduje się tu zamek Palamidi – twierdza położona jest na wzniesieniu, co gwarantuje fantastyczny widok. Po powrocie z zamku można zrelaksować się na promenadzie z palmami i kafejkami oraz pospacerować po starym mieście.
Łagodny śródziemnomorski klimat, stałe wiatry i mnóstwo słońca pozwolą Ci na przeżycie niezapomnianej przygody pod żaglami, łącząc wolność podróżowania z przyjemnością turystycznej eksploracji.
Walutą Grecji jest euro
Strefa czasowa UTC+2
Lecąc z Polski do Grecji przestawiamy zegarek godzinę do przodu.
Aktualna godzina w Grecji